Bange mannen

Zoveel mannen die ik ken of kende, zijn bang. Ik zei laatst tegen een goede vriendin dat haar vriend bang reageerde. Nou, dat had ik toch echt bij het verkeerde eind: hij was boos, niet bang. Ik kan het natuurlijk verkeerd hebben ingeschat, maar ik vind haar reactie hoe dan ook interessant.

Tijdens mijn studie volgde ik een cursus sociale psychologie. In het cursusboek werd het volgende onderzoek beschreven. Aan volwassen mannen en vrouwen werd een video van een baby vertoond. Op basis van willekeur werd de deelnemers verteld dat de baby een meisje of een jongetje was. Op een gegeven moment gaat de baby huilen door een duiveltje-uit-een-doosje (jack-in-the-box). De deelnemers beschreven de emotie van de huilende baby als volgt: het ‘meisje’ was bang en het ‘jongetje’ was boos. Precies de perceptie van mijn vriendin. Zou hij in haar ogen minder mannelijk en daarmee minder aantrekkelijk zijn, als hij bang is?

Mannen denken zelf ook niet dat ze bang zijn. Een ex van mij was bang voor van alles, maar zo omschreef hij zelf zijn emoties zelden. Mijn huidige man trouwens ook niet. Mannen mogen blijkbaar van zichzelf (en van vrouwen) niet bang zijn. Het gevolg hiervan lijkt mij dat mannen veel moeite hebben om hun bange gedrag te verklaren. Ofwel ze plaatsen de oorzaak buiten zichzelf, ofwel ze laten hun hersenen in allerlei bochten wringen om angst als motivator te omzeilen.

Wanneer worden mannen er zich bewust van dat zij net als vrouwen het slachtoffer zijn van sexistische vooroordelen? Mannen, bevrijdt u van de stoere norm! Weest bang!

3 reacties

  1. piep

    Wanneer worden mannen er zich bewust van dat zij net als vrouwen het slachtoffer zijn van sexistische vooroordelen? Mannen, bevrijdt u van de stoere norm! Weest bang!

    EXACT!! helemaal eens met die opmerking – men denkt automatisch dat sexisme aan vrouwen gerelateerd is. Of zelfs met seksuele uitingen te maken heeft i.p.v. met het onderscheid van de sekse.

  2. Renzo

    Vrouwen zullen een man niet gauw bang noemen. Omdat hen dat niet uitkomt. Behalve bij bindingsangst – wat amper bestaat, dan roepen ze het wel.
    reden is dat vrouwen weinig sociaal zijn (itt wat ik op deze log las), gewoon de taal hanteren waarmee zij de meeste macht verkrijgen en mannen op een bekende, seksistisch-negatieve manier kunnen benaderen. dat zal niet gauw verdwijnen hoor. taal is macht…
    en o, dit wijst er ook maar weer eens op, dat het met die veelgeprezen empathie van vrouwen, heel heel erg meevalt. ik bedoel: tegenvalt dus. 😉

  3. Martine

    @Renzo: is juist empathische blog, waarin opgeroepen wordt tot onderkenning van allerhande emoties door -ook- mannen.

    Off topic: macht van taal gaat twee kanten op. Maar dat weet je denk ik zelf ook wel.

Reacties zijn gesloten.