Het haarloze lichaam

Ik had er nooit te diep over nagedacht, maar mijn idee was: meisjes moeten tegenwoordig geheel haarloos door het leven gaan en dat komt omdat men haarloosheid associeert met jeugd. Hoogleraar Anneke Smelik denkt dat het (ook) met iets heel anders te maken heeft: de behoefte samen te smelten met de virtuele wereld en technologie. Haar onderscheidt ons van de dieren. Een perfecte gladde huid is de toekomst. Niet alleen meisjes moeten haarloos zijn, ook jongetjes mogen geen borsthaar meer hebben.

Toen ik deze gedachte hoorde, begon ik hem overal waar te nemen, zo werkt menselijke statistiek. In Amerikaanse series zie je mensen bijna niet meer over straat lopen zónder mobiel aan hun oor geplakt (onderwijl lachend – ik snap niet dat ze steeds maar iemand hebben om lachend mee te bellen). Vrouwen en mannen die algemeen mooi worden gevonden, zien er bijna plastic uit. Cleane, perfecte, gladde lijven. Tekenend hiervoor is Angelina Jolie die bekend werd als Lara Croft in Tomb Raider, gebaseerd op een computer spel.

Ook social media en games zijn een teken van ons verlangen naar een virtueel leven. Je kan virtueel een perfect beeld van jezelf scheppen of zelfs een heel leven leiden en dat probeer je dan in het echt na te streven. En daar horen die rommelige haren (en rimpels en vlekjes en puistjes) absoluut niet bij.