Op tv is de helft van de vrouwen geblondeerd

Ik heb een onderzoekje gedaan naar het percentage geblondeerde vrouwen op de Nederlandse beeldbuis. Het resultaat is shockerend: ongeveer 50% van de presentatrices* is geblondeerd. Laten we de nieuwslezeressen van het Journaal en het RTL Nieuws buiten beschouwing, is maar liefst 60% geblondeerd. Overigens verschilt dit percentage niet tussen de commerciëlen of de publieke omroep.

* De presentatrices op deze Wikipedia lijst (plus nog een paar die ik me kon herinneren of die ik tegenkwam tijdens het surfen) die op dit moment actief zijn op TV.

Een paar bekende geblondeerde namen van de publieke omroep: Yvon Jaspers, Anita Witzier, Caroline Tensen en Floortje Dessing, en van de commerciëlen: Wendy van Dijk, Bridget Maasland, Nance, Linda de Mol, Irene Moors en Tooske Ragas-Breugem. En ik snap het niet. Ik ben sinds een jaar of acht mijn natuurlijke haarkleur erg gaan waarderen. De unieke gemêleerde kleur is veel rijker aan schakeringen en reageert intenser op lichtinval. Geverfd haar heeft één egale, dode kleur. Bovendien kan die onnatuurlijke platinablonde kleur schril afsteken tegen de natuurlijke huidskleur en wenkbrauwen. Aangezien het percentage zo hoog is, is het gros van de Nederlanders (of TV-bazen) het blijkbaar niet met mij eens.

4 reacties

 1. oker

  Los van het feit dat ik het met je eens ben (lees het boek “On Blondes” maar eens), wou ik nog ff zeggen dat ik je comment nu pas zie, omdat het tussen de spam zat. Dat is zeker aardig!

 2. Indigo

  Sinds kort ben ik begonnen mijn haar uit te laten groeien (ik ben asblond en had het platinablond geverfd) juist om die reden. Het wordt TE. Alsof natuurlijk niet mooi is.

 3. Sarah Bericht auteur

  @Indigo: Gefeliciteerd! Vast geen makkelijke beslissing, want uitgroei enzo… zeker als je lang haar hebt. Xie op je blog dat je in de knup zit met iets (werk?), sterkte daarmee.

 4. blondie

  Geblondeerd haar van vrouwen die hun grijze haren willen verbergen of er frisser en jonger uit willen zien vind ik ontzettend lelijk, vaak wordt het haar ook veel te geel, als ze dan ook nog roze wangen hebben dan is het roze en geel, vind ik toch geen mooie kleurcombinatie. Het maakt ook ouder i.p.v. jonger, verf het dan gewoon donker of -middelblond.

Reacties zijn gesloten.