Quasi-sprezzatura

In Amsterdam irriteer ik me vaak aan een bepaald sfeertje dat er hangt en eindelijk kan ik het nu onder woorden brengen!

Sprezzatura is een term die ik las in de nrc.next styleguide (grappig boekje bij de krant met tips over hoe om te gaan met trends). Het woord komt oorspronkelijk uit een boek uit 1528 waarin de eigenschappen van de ideale hoveling worden beschreven. De hoveling dient te beschikken over moed, brede kennis, verfijnde smaak, kunstzinnigheid en elegante manieren en dit alles moet hij uitdragen met sprezzatura: nonchalance, moeiteloosheid, ongekunsteldheid. Alsof alles wat je doet, hoe je er uit ziet, wat je zegt, vanzelf gaat.
Het is iets anders dan cool of onverschillig, want dan bagatelliseer je wat je doet, terwijl iemand met sprezzatura wel geweldig is, maar moeiteloos geweldig.

Sprezzatura is een vaardigheid die je eigenlijk onmogelijk kan aanleren, net als charisma. Ik ken wel iemand met sprezzatura. Een jongen die er altijd goed gekleed bijloopt, maar met een ongekunstelde nonchalance alsof hij het zo uit de kast heeft gepakt. Idem met koken. Idem met huisinrichting. Allemaal ongetwijfeld zeer weloverwogen, maar dat kan je werkelijk niet aan hem aflezen. Het lijkt hem allemaal zo aan te komen waaien.

In Amsterdam (nee, natuurlijk niet overal, uitzonderingen daar gelaten, etc. etc.) zie ik vaak jonge of oudere jongere mensen met goede outfits en dito haar die quasi nonchalant slenteren/fietsen op hun fiets met plastic kratje. Alsof ze zo maar wat kleren bij elkaar hebben geraapt. Alsof ze met dat kapsel zijn wakker geworden. Maar het overtuigt niet! Ik beeld me die persoon met het grootste gemak in voor de spiegel met Studio-Line gel plukje voor plukje het chaotische kapsel creërend. Quasi-sprezzatura. Dat irriteert me zo! Kijk, als je ’t hebt, prima! Als je ’t niet hebt, veins het dan ook niet, want dat is altijd gekunsteld en werkt averechts.

2 reacties

  1. Martin

    Ai. Jij bent bitter. Jaloers of anders gefrustreerd?

  2. Sarah Bericht auteur

    Hoe dat zo? Irriteer jij je nooit eens lekker ergens aan 🙂 Ik woon inmiddels in Amsterdam en nu vallen de quasi-sprezzatura mensen me niet meer op gelukkig. Alhoewel, laatst had ik er weer eentje ontmoet op een feestje. Hehe, kon wel lachen om die jongen. Hij probeerde zoooooo cool te doen!!

Reacties zijn gesloten.