Sloten als brug tussen De Aker en Nieuw-Sloten

Tussen de nieuwere wijken De Aker en Nieuw-Sloten ligt de oude dorpskern Sloten. Op een koude zonnige dag in februari leidde Tamar Frankfurther twee kandidaten van GroenLinks Amsterdam rond, Dorrit de Jong (kandidaat raadslid) en Sarah Biddle (kandidaat stadsdeelcommissie) en het huidige lid van de bestuurscommissie, Paulus de Wilt. De rondleiding begon bij de Molen van Sloten op de Akersluis, op de grens van De Aker en Sloten, we staken de drukke autoweg over (Langsom/Plesmanlaan) om bij Sloten te komen. Langs de speeltuin en door de oude straatjes heen, langs de kerken, en weer terug.

Tamar vertelde veel over de historie van het gebied en het dorp Sloten, dat vroeger een regiofunctie had met scholen, kerken, winkels en cafés. Ook spraken we over de kansen van het gebied: de Akersluis met de Molen, de kaasboerderij en binnenkort de bierbrouwerij 7 Deugden (in aanbouw) en Sloten met de speeltuin en de oude dorspkern. Bovendien liggen er in de omgeving veel hotels en is er een directe verbinding naar Schiphol.

Ik zie een aantal uitdagingen waar de overheid iets voor het gebied kan betekenen:

  • De drukke autoweg tussen de Akersluis en Sloten
  • Beperkte ov-verbindingen:
    • Richting Schiphol is een directe busverbinding, maar hij gaat maar 2x per uur
    • Richting de stad kun je tram 1 of 2 pakken, maar de dichtsbijzijnde haltes zijn respectievelijk 14 en 12 minuten lopen
  • Zichtbaarheid en visuele prikkels om het gebied te gaan ontdekken

Verder zijn er ook nog aandachtspunten die de uitbaters zelf moeten oppaken, bijvoorbeeld een goede website en vindbaarheid op het internet.