BNP in de wereld

Ik ben een paar weken erg aan het kwakkelen geweest. Niet zo ziek dat je alleen maar op bed kan liggen, maar wel een stuk minder energiek dan normaal. Ik had me een paar dagen ziek gemeld, maar ik had zoveel mentale alertheid dat ik prompt aan een mini-project begon: een wereldkaart maken met het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking op een logaritmische schaal. Ik had dit al een keer eerder gedaan en nu kon ik de jaren mooi naast elkaar leggen en het verschil bekijken:

BNP per hoofd 2007
BNP per hoofd 2007
BNP per hoofd 2009
BNP per hoofd 2009

Niet heel veel verschillen, maar je ziet wel de volgende dingen:

  • Kredietcrisis: Ierland en IJsland zijn gezakt
  • Opkomende economieën: China, Pakistan en een aantal landen in Zuid- en Midden-Amerika zijn gestegen
  • Zimbabwe is gezakt door het slechte beleid van dictator Mugabe
  • Verder zijn een aantal van de armste landen gestegen (Afghanistan, Madagascar, Mozambique, Centraal Afrikaanse Republiek, Uganda, Kenia, Birma)

Het lijkt erop dat de kredietcrisis op de wereld als geheel weinig invloed heeft gehad. De trend lijkt erop dat de verschillen tussen rijk en arm kleiner worden. Ik hoop dat dat doorzet.

2 reacties

  1. Biloe

    En als ik dit dan weer lees, kan ik het niet helpen of die hele zogenaamde crisis niet gewoon is aangewakkerd door de media….er lijkt weinig aan de hand te zijn als je het op deze manier bekijkt…en ik per maand voel ik me er ook niet armer op geworden… Is het niet gewoon een mooie reden voor rechts om de minder rijken onder ons nog eens extra diep in de toch al zo ondiepe buidel te laten tasten?

  2. Sarah Bericht auteur

    Dat je de crisis nu nog niet merkt, komt omdat er nog weinig bezuinigd is. De overheid heeft de klappen tot nu toe opgevangen en zal moeten bezuinigen om de balans weer te herstellen. Dit zal je wel gaan merken. Feit blijft dat wij rijke landen nog steeds rijk zijn, ondanks zo’n crisis, die uiteindelijk niet meer dan een dipje in een opgaande curve is.

Reacties zijn gesloten.