Echt

Mijn huis was rechtdoor, maar ik sloeg rechtsaf en hobbelde met mijn fiets het park in. Het regende heel hard en het park was verlaten. In het park is een binnentuin. Rondom de tuin staan bankjes onder een klimop. Ik ging op een bankje zitten. Druppels tikten onophoudelijk op mijn hoofd en regenpak. Het groen van de tuin ging over in een grijze regenmassa. Dit gebeurde echt.

Het voelde echter dan in een verwarmd huis zitten en naar muziek luisteren. Veel van mijn dagelijkse handelingen hebben weinig direct tastbare gevolgen. Letters typen op een toetsenbord creëren woorden en zinnen, die in je brein worden omgezet in betekenis zonder noodzakelijk een directe link met de tastbare werkelijkheid. Praten en lezen is van hetzelfde laken een pak: je creëert of consumeert betekenis die vooreerst in taal bestaat en mogelijk in tweede instantie zijn weerslag op de werkelijkheid heeft. Maar de regen was via alle kanalen echt: ik zag het, ik hoorde het, ik voelde het, ik rook het.

2 reacties

  1. Indigo

    Weten wat het verschil is tussen de werkelijkheid die je voorgespiegeld wordt, je eigen spiegelingen en de regen op je huid.

Reacties zijn gesloten.