muziekgenres moeras

Ik heb een digitale muziekcollectie*. Laatst kocht ik een externe harde schijf, waarmee ik die collectie handig op één plek kan bewaren. Heerlijk! Een leuk projectje om thuis alle muziek van verschillende plekken bij elkaar te zoeken en dan op een overzichtelijke manier op te bergen. Voor mijn geestesoog verscheen een net lijstje mappen met genres met daarin de liedjes per artiest en CD.

Tot zover de fantasie. Muziekgenres Zijn Niet Overzichtelijk. Het is een moeras waarin je onherroepelijk vast komt te zitten. Er zijn namelijk nogal veel muziekgenres (zie Wikipedia), met nogal veel elkaar half overlappende subgenres. Ook vallen de liedjes op één CD soms uiteen in meerdere stijlen. Je vraagt je af waar je in hemelsnaam aan begonnen bent als je voor één liedje moet gaan bepalen of industrial (een combinatie van rock en techno) onder rock of electronic valt. Je moet kiezen!

Ik geef toe dat het een beetje uit de hand liep met de muziekgenres. Muziekgenres hangen associatief met elkaar samen en rigide mappenstructuren kunnen dit niet vatten. Deze conclusie moet ik trekken. Toch is het wel gelukt een lijst mappen te maken. Ook al bevatten sommige mappen maar één liedje…

* Al mijn CD’s op FLAC formaat geript, plus wat je her en der digitaal opduikelt.

3 comments

 1. Armand

  Haha, bekend issue; heb ik ook even mee geworsteld. Voor mij was een beperkt aantal genres rustgevend. En daarbij gewoon de berusting in het feit dat niet alle 17154 liedjes het juiste genre hebben.
  Overigens heb ik mijn mappenstructuur o.b.v. artiest en daarna album gehouden (plus mapje various artists); het toekennen van een genre (en andere gegevens) heb ik met Tag&Rename gedaan.

 2. Sarah

  Dit is de uiteindelijke lijst van genres en subgenres geworden:
  Ballad
  Blues
  Classical
  Country
  Disco
  Electronic
  + Acid House
  + Acid Jazz
  + Ambient
  + Chillout
  + Dance Hall
  + Darkwave
  + Drum & Bass
  + Electro
  + Electropunk
  + Hardcore
  + House
  + Industrial
  + Techno
  + Trance
  + Trip-Hop
  Film Soundtracks & Themes
  + Film Soundtrack
  + Musicals
  + Themes
  Flamenco
  Funk
  Fusion
  Hip-Hop
  Jazz
  + Ballads
  + Bossa Nova
  + Jazz
  + Smooth Jazz
  Pop
  Reggae
  + Dub
  + Reggae
  Rhythm & Blues
  + Doo-Wop
  + R&B
  + Rhythmic Soul
  + Rock & Roll
  + Rockabilly
  + Soul
  Rock
  + Alternative Rock
  + Folk Rock
  + Hard Rock
  + Metal
  + Rock
  + Singer Songwriter
  + Soft
  + Surf
  Ska
  Son
  VERZAMELAARS

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>