zwangerschap tips

Het volgende lijstje met tips had ik zelf graag willen horen toen ik zwanger werd. Hopelijk heeft een andere zwangere er ook wat aan. Tot nu toe heb ik een makkelijke zwangerschap en over een paar weken hoop ik mijn dochter te ontmoeten!

 1. Ga op tijd naar bed. Echt. Ik vind dat altijd lastig, maar je doet jezelf – en je immuunsysteem – er een groot plezier mee. Vooral de eerste drie maanden kun je vreselijk moe zijn. Wees niet verbaasd als je om half tien al naar bed gaat en dan meteen heel diep in slaap valt. Later in de zwangerschap ben je minder moe, maar omdat je soms wel vier keer ’s nachts eruit moet voor een plas, blijft het verstandig om ’t niet al te laat te maken.
 2. Eet elke dag pruimen, kiwi’s, tarwezemelen of iets anders dat helpt tegen verstopping. Hou dit consequent vol, want vrijwel vanaf het begin tot het eind raak je snel verstopt en dat verhoogt de spanning op je buik. Voorkom dat.
 3. Ga vaak plassen. Ik had al vroeg in de zwangerschap dat ik vaker moest plassen. Stel je er op in dat je ook echt vaak gaat. Hou het niet onnodig op. Denk niet: ach, ik ben toch over een kwartiertje thuis, want dan zit je geheid na vijf minuten al met een pijnlijke druk op je blaas. Ga gewoon, ook al komt er steeds maar een klein plasje uit.
 4. Koop op tijd positiekleding. Het staat echt tien keer beter dan dat wijde-shirt-dat-ook-nog-wel-past. Hoe eerder je het koopt, hoe langer plezier je er van hebt. H&M heeft leuke en goedkope positiekleding. Niet elke vestiging heeft dit in het assortiment, check het van tevoren of – nog makkelijker – bestel ’t online.
 5. Vermijd strakke elastische kleding op je buik. De druk op je buik is al hoog en als er dan ook nog elastische kleding op drukt, gaat dat in de loop van de dag irriteren. Ik had in eerste instantie niet door waarom ik de ene dag meer last van m’n buik had dan de andere dag, totdat ik erachter kwam dat ik op die dagen een strak elastisch hemd droeg, nota bene bedoeld voor zwangere vrouwen.
 6. Slik een multivitamine. Normaal ben ik daar niet van, maar zwangerschap vraagt heel veel van je lichaam. Als ik het af en toe een weekje niet slikte, voelde ik me minder energiek en werd ik prompt snotverkouden. Belangrijk: slik alleen vitaminen speciaal voor zwangere vrouwen, zoals Mama Fit van Davitamon. Anders kan het gevaarlijk zijn voor je baby. Er zit al foliumzuur in; dat hoef je dan niet meer apart te slikken.
 7. Let op je gewicht. Het moet er namelijk ook weer af. Als je merkt dat niet alleen je buik, maar ook je dijen en billen wel erg dik worden, grijp dan in. Eet meer tussendoortjes die echt vullen (geen light crackertje) zoals volkoren koeken, fruit, een sneetje bruin brood met een plak ham, etc. maar hou de porties klein. Zo voorkom je dat je gaat snaaien en snoepen.
 8. Draag een ondersteunende buikband. Als je buik zwaarder wordt, biedt een buikband verlichting. Draag ‘m als je een eind moet lopen of fietsen of langere tijd moet staan (op een feestje bijvoorbeeld). Doe ‘m tussendoor weer af, want de buikband verhoogt de druk op je buik en dat is na een poos ook niet fijn.
 9. Bereid je voor op steeds dezelfde vragen. Als je naar een feestje, borrel of andere sociale gelegenheid gaat, weet dan dat je tien keer dezelfde vragen moet beantwoorden. Iedereen doet ‘t, jij ook als je een zwangere collega of kennis ziet: hoe ver ben je nu, hoe lang moet je nog, wanneer ben je uitgerekend, hoe gaat het met de zwangerschap en hoe gaat het met de baby. Leg je er bij neer en geef iedereen vriendelijk antwoord, ook als je het eigenlijk zat bent.
 10. Bereid je voor op onzinnige voorspellingen over het geslacht. Vond ik vrij irritant. Al die kletskoek over de vorm van je buik, je eetpatroon, zachtere gelaatstrekken en ga zo maar door. Hier geldt hetzelfde als bij het vorige punt: het is oppervlakkige communicatie en je kunt het beste vriendelijk het gesprek aangaan en over iets interessanters beginnen.
 11. Striae / striemen voorkomen. Ik heb online gezocht naar wetenschappelijk onderzoek en sommige middelen werken wel, bijvoorbeeld dat niet 56%, maar slechts 34% van de vrouwen striemen kreeg, maar dat betekent dat nog steeds eenderde van de vrouwen met die vervelende strepen achterbleef. Je buik (en borsten, billen en benen!) insmeren met speciale olie of zalf kan allicht geen kwaad, maar als je pech hebt… Wat je wel een beetje in de hand hebt, is om je gewichtstoename niet uit de klauwen te laten lopen (zie punt 7). Daarmee kan je in ieder geval striemen op je dijen en billen voorkomen.

One comment

 1. Jacques de Louwere

  Ik ben zelf nooit zwanger geweest, maar ik kon me tijdens de zwangerschap van mijn vriendin ook ontzettend ergeren aan al die irrationele heksenvoorspelling over het geslacht.
  Zelfs van de verloskundige!
  Gelukkig zat ze er naast.
  Maar ja, met een 50/50 kans krijg je vaak bevestiging.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>