Azijnpissen

Ik lees in de Spits hoe Marcel Duyvestijn en Eddy Terstall hun gal spuien op de PvdA. Marcel van Dam deed ook mee, maar hij is heel geen lid meer, dus zijn mening doet er – gelukkig – niet meer zo toe. Maar die andere twee: wanneer beseffen ze dat ze niet ‘stevige kritiek’ geven, maar heel kortzichtig aan het azijnpissen zijn? Kortzichtig, omdat ze niet lijken te snappen dat ze hun partij hier schade mee berokkenen.

Duyvestijn somt op hoe weinig punten uit de campagne worden waargemaakt: “het onderzoek naar de oorlog in Irak, de aanpak van de achterstandswijken is mislukt, gratis kinderopvang gaat niet door en de PvdA verliest terrein op allerlei ethische kwesties zoals nu ook weer met het selecteren van embryo’s.” Ik vind het lachwekkend hoe een PvdA-lid z’n eigen partij zo de grond in kan boren. Als je dit leest, lijkt het wel alsof de PvdA helemaal niks uit haar campagne weet waar te maken. Blijkbaar kan het echter nog vernederender. Waarom hij zijn lidmaatschap niet opgeeft? “Je laat je debiele broertje nu eenmaal niet snel achter”.

Of Eddy Terstall die zegt: “de PvdA heeft veel moslims binnen de gelederen, maar dat zijn vaak SGP-moslims die bijvoorbeeld fel gekant zijn tegen homoseksualiteit.” Hoe komt ie erbij? Als het al klopt dat de moslimleden ‘vaak’ orthodox zijn, hebben ze in elk geval geen invloed op het homobeleid, want ik heb van de PvdA nog nooit anti-homo-sentimenten gemerkt. Dieptriest hoe Terstall hier zijn best lijkt te doen om de “Wouter Boslim”-schreeuwers van argumenten te voorzien.

Zet zulke oelewappers uit de partij! Constructieve en goed onderbouwde kritiek kan heel nuttig zijn, zoals de discussie tussen Hamer (toenadering tot de SP) en Timmermans (toenadering tot GroenLinks en D66) en de tegenreactie van de Jonge Socialisten (zet de eigen koers voorop en wees leider in plaats van volger van de andere linkse partijen). Maar Duyvestijn en Terstall praten zichzelf en anderen de put in met overtrokken uitspraken.