Coalitievorming

Het lijsttrekkersdebat na de gemeenteraadsverkiezingen is altijd een interessant debat, omdat de emoties van de verkiezingsuitslag nog vers zijn en omdat het nogal laat op de avond plaatsvindt, waardoor vermoeidheid bewerkstelligt dat de politici wat dichter tegen hun spontane gedrag zitten.

In het debat gisternacht sprak men over hoe moeilijk het waarschijnlijk gaat worden om een coalitie te vormen na de Tweede-Kamerverkiezingen. Je zag echter tijdens het debat de contouren van een mogelijke coalitie zich vormen. Niet zozeer op inhoud trouwens, maar meer op gelijkgestemdheid van karakters en personen. Bos, Pechtold, Rutte en Halsema leidden het gesprek. Balkenende frummelde af en toe “Als het nu gaat over…” en “Dat is een karikatuur” er tussendoor en Kant was vooral fel zonder directe aanleiding.

Laat ik nog een Balkenende-isme overnemen: als je nu ziet dat de afgelopen coalitie Bos-Balkenende stroef verliep door de verschillen in karakter van de hoofdpersonen, lijkt het me in het geheel niet gek als er na de komende verkiezingen een coalitie komt met mensen die op persoonlijk vlak beter met elkaar over weg kunnen. Ik denk dat dat de onderhandelingen over de bezuinigingen (dat werd trouwens door het afgelopen kabinet steeds ontzettend eufemistisch ombuigingen genoemd – was dat door CDA of PvdA bedacht?) een stuk productiever zal maken. De voornoemde partijen houden elkaar ook wel mooi in evenwicht qua links-rechts-verhoudingen en zijn allemaal tot op zekere hoogte liberaal en progressief (er is zelfs een groene vleugel binnen de VVD) te noemen.