Minderheidskabinet

De peilingen voor de aankomende verkiezingen voor de Provinciale Staten volg ik op de voet. De Provinciale Statenleden kiezen namelijk de Eerste Kamerleden. Deze verkiezingen kunnen daardoor grote gevolgen hebben voor de landelijke politiek. Zonder meerderheid in beide Kamers zal het kabinet flink moeten inbinden. Ze kunnen dan nooit alle bezuinigingen en immigratiemaatregelen doorvoeren die ze in het gedoogakkoord hebben afgesproken.

Als het kabinet zich niet aan het gedoogakkoord kan houden, hoeft Wilders dat ook niet. De PVV kan dan tegenstemmen als ze het niet eens zijn met bepaalde bezuinigingen. Ik verwacht dat het kabinet in dat geval zal proberen afspraken te maken met andere partijen om toch aan het beoogde bezuinigingsbedrag te komen.

Kortom, als de coalitie (plus de SGP*) geen meerderheid in de Eerste Kamer haalt, verwacht ik niet dat het kabinet valt, maar dat het zich eindelijk zal gedragen als een echt minderheidskabinet.

* De SGP is niet gebonden aan het regeer- of gedoogakkoord, maar is het op de meeste punten eens met het rechtse kabinet.