Zwichten zonder gezichtsverlies

Ben benieuwd hoe Balkenende zich hieruit gaat wurmen. Het uitgelekte juridische onderzoek binnen Buitenlandse Zaken toont één ding onomstotelijk aan: de keuze om politieke steun te verlenen aan Bush’ inval in Irak was níet onomstreden. De keus is achteraf gezien ook onverstandig geweest, want Irak is instabieler geworden en eerder een nieuw broeinest van terrorisme dan een goed voorbeeld van democratie in de regio.

Die twee dingen in ogenschouw nemend, is een onderzoek naar de besluitvorming een goed idee, om herhaling van deze fout te voorkomen en te leren van het verleden.

Echter is dat niet de reden dat de PvdA en de oppositiepartijen dit onderzoek zo graag willen. Zij willen de grootste partij van Nederland op zijn bek zien gaan. Eindelijk die betonnen muur van Balkenende doorbreken en hem op z’n nummer zetten. Dat voormalige CDA-ministers van Buitenlandse Zaken hebben laten weten vóór een onderzoek te zijn, helpt Balkenende niet. Het verzwakt zijn positie. Zijn afweging is nu echter dat zwichten voor de PvdA zijn positie meer zal verzwakken.

Hoe lang houdt hij dit vol? Met behulp van zijn betonnen muur kan hij dat heel lang volhouden, maar dat zal hem op den duur niet meer geloofwaardig maken; het lachwekkend herhalen van argumenten waar bijna niemand het meer mee eens is. Als de Tweede Kamer (en de media!) hem in die positie dwingen, zal hij een manier moeten vinden om te zwichten voor het onderzoek zonder te veel gezichtsverlies.